Koncentraty i przeciery pomidorowe to bardzo popularne produkty, które znakomicie sprawdzają się w każdym polskim domu. Dlaczego warto wybierać produkty określane jako BIO lub ekologiczne? Czy mają inny smak w porównaniu ze standardowymi artykułami?
Za co lubimy koncentraty i przeciery pomidorowe?
Koncentraty i przeciery pomidorowe zapewniają intensywny aromat oraz pyszny smak pomidorów. Z tego też powodu produkty te są uwielbiane przez ogromną liczbę osób. Dodatkowo nadają każdej potrawie czy dodatkowi do potrawy piękny czerwony kolor. Co ważne, koncentraty i przeciery mogą być nie tylko czerwone, ale i żółte czy pomarańczowe. Ponadto mogą mieć różne odcienie.
Dlaczego Polacy uwielbiają pomidory?
Pomidory są niezwykle ważne w polskim jadłospisie. Na co dzień mieszkańcy kraju nad Wisłą zajadają się świeżymi pomidorami, przygotowują sosy pomidorowe lub wykonują pasty do chleba z suszonych pomidorów. Warzywo to sprawdzi się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie i kolację, jak i obiad. Co ciekawe, z pomidorów można wykonać również smaczne i zdrowe ciasto.
Jakie zalety mają pomidory?
Pomidory są bardzo smaczne, ale to nie jest ich jedyna zaleta. Warzywo to jest również bardzo zdrowe, ponieważ jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Pomidory są bogate w witaminy – świeże w witaminę C – i minerały. Zawierają również likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz. Tego typu składniki mają znakomity wpływ na ludzki organizm, ponieważ opóźnia starzenie się organizmu, a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Koncentrat pomidorowy BIO
W sklepach można znaleźć wiele zróżnicowanych produktów z pomidorów. W tym również takie artykuły jak koncentrat i przecier pomidorowy BIO. Czym się one różnią od produktów pozbawionych określenia „BIO” czy „EKO” lub „ekologiczny”? Wszelkie ekologiczne produkty posiadają specjalne certyfikaty, które potwierdzają, że dany produkt został wytworzone, a następnie przetworzony (jeśli mowa o czymś innym niż świeżych warzywach) bez użycia szkodliwych i niezdrowych substancji, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka lub stan środowiska naturalnego, które nas otacza. Oznacza to tyle, że wszelkie BIO warzywa rosną na ekologicznych polach, na których nie stosuje się nawozów sztucznych czy pestycydów do zabijania szkodników. Ponadto podczas produkcji sosów w słoikach, suszonych pomidorów czy past do chleba nie wykorzystuje się szkodliwych barwników, konserwantów czy innych chemicznych substancji.
Koncentrat i przecier pomidorowy BIO charakteryzują się bardzo silnym aromatem i skoncentrowaną dawką pomidorów, dlatego produkty te wykorzystuje się dla smaku oraz podkreślenia aromatu potraw. Podobnie jak pomidory świeże, także wykonane z nich przetwory posiadają cenne składniki odżywcze oraz sporą ilość likopenu. Tego rodzaju produkty można zakupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak organic24.pl.
Jak powstaje koncentrat pomidorowy BIO?
Koncentrat czy przecier pomidorowy BIO powstaje z rozdrobnionych dojrzałych pomidorów, z których odparowuje się sok. Podczas wyparowywania wody, pomidory stają się gęste i w ten oto sposób powstaje koncentrat, który następnie umieszcza się w słoikach oraz pasteryzuje.
Artykuł partnera
Zostaw komentarz