Jakie są właściwości chlorofilu?

15 marca 2019 Naturalne metody

O chlorofilu uczymy się od najmłodszych lat. Każdy wie, że jest to związek chemiczny, bez którego nie mogłoby istnieć życie na Ziemi. Najbardziej potrzebują go rośliny, jednak przynosi również cenne korzyści ludziom. Jakie zatem właściwości posiada chlorofil?

Chlorofil to związek chemiczny, który nadaje roślinom zieloną barwę. Odpowiedzialny jest za przeprowadzanie procesu fotosyntezy, czyli dostarczanie roślinom cennych substancji odżywczych, dzięki czemu mogą rosnąć. Ta substancja również wpływa na człowieka. Budową przypomina hemoglobinę, przez co między innymi poprawia wydolność naszego organizmu.

Ochrona przed rakiem

Udowodniono, że ten zielony związek chemiczny potrafi wiązać substancje rakotwórcze, przy czym ogranicza ich wchłanianie w jelitach. W ten sposób do krwi nie przedostają się żadne szkodliwe substancje, co zapobiega niszczeniu tkanek. Jest to silny antyoksydant, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia.

Pogromca wilczego apetytu

W 2014 roku udowodniono również, że przyjmując chlorofil, zmniejszamy tym samym uczucie głodu i zapobiegamy powstawaniu hipoglikemii. Dzieje się tak dzięki zachowaniu równowagi między trzema hormonami: cholecystokininą, greliną i insuliną, dlatego uczucie sytości będzie nam towarzyszyło przez dłuższy czas po posiłku. Można więc stwierdzić, że chlorofil będzie świetnym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z nadwagą i dążą do uzyskania lepszej sylwetki. Pomoże on zmniejszyć apetyt i utrzymać odpowiednią masę ciała.

właściwości lecznicze chlorofilu

Stop toksynom!

Chlorofil wykazuje również właściwości oczyszczające. Przyspiesza trawienie, usuwa resztki pokarmowe z organizmu, przez co zmniejsza częstotliwość występowania zaparć. Ponadto, wiąże się z toksycznymi metalami i hamuje ich absorpcję. Jednak jakie korzyści daje nam usunięcie toksyn z naszego organizmu? Na pewno poprawi się nasz metabolizm, kondycja skóry oraz zneutralizuje się nieprzyjemny zapach potu.

Chlorofil - bogate źródło witamin

Można wymienić jeszcze kilka właściwości chlorofilu. Jest on bogatym źródłem witamin A, B, D, E, dlatego regularnie przyjmowany, przyczyni się do zwiększenia odporności i polepszenia wydajności układu pokarmowego. Ten zielony związek, a raczej jego nieco zmodyfikowana wersja w postaci chlorofiliny, przyda się również anemikom, ponieważ posiada duże pokłady żelaza, które pomagają pokonać problem z niedokrwistością. Chorzy na cukrzycę również znajdą pewne korzyści, gdyż chlorofil pomoże zmniejszyć poziom cukru we krwi.

Chlorofil, nazywany również zieloną krwią roślin, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pomoże nam między innymi w zrzuceniu zbędnych kilogramów czy pozbyciu się toksyn z organizmu. Warto przede wszystkim przyjmować go w postaci zielonych warzyw i owoców, które są jego naturalnym źródłem. Jeśli natomiast za nimi nie przepadamy, sięgnijmy po wersję syntetyczną w płynie, którą w łatwy sposób możemy dodać na przykład do smacznego koktajlu.

Więcej na duochlorofil.pl

15 marca 2019 Naturalne metody

0 Komentarze